Summa sidvisningar

måndag 24 juni 2013

Fortsättning .....

 
 
 
 
 
 
Nu har jag lagt ut mina tyger till det Japanska pusslet..
 
Jag har använt 12st tyger som jag skurit på hel bredd (5inch) och då fått ut 8st 5x5 inch fyrkanter.Lagt ut dem enl. bilden 4 och 4 tillsammans som så småningom skall bli det Japanska pusslet.
23 pusselbitar innehåller min quilt och så har jag satt ljusgrå kant till runt om.
På hörnen är det två fyrkanter och sidorna är det 3st.
 Första gången du syr detta mönster är det lättast om du har din quilt utlagd ,,design vägg eller golv...då du  hela tiden ser  rad efter rad att du tar rätt tyg att syr ihop eller senare  skära ut rätt.

Givet kan du ha en remsa  på 5x20 inch och få ett pussel,,ju flera tyger man har ju vackrare quilt får man.
Ex Charmpack eller Layercake!!
 
 
 
När alla tyger är utlagda och du är nöjd med din blivande quilt skall du börja sy ihop dina fyrkanter.
Denna bilden som jag lagt ut nu är högst upp på vänstra hörnet.Bild nr.2
 
Jag sorterar upp mina fyrkanter på följande sätt.Delar min quilt på "mitten" och har en vänster sida och en högersida.(det starkt rosa tyget är "mitten") 
 
Dela upp dina rader på hela quilten med  en gång,,ytterkanterna har tre fyrkanter,och i mitten är det fyra tyger ett från varje pussel eller kant!!
 
 
Högst upp är det 2st kanttyger + ett pusseltyg enl.bilden .Du syr  nu ihop fyrkanterna på rad 1 enl bilden som jag visar.Pressar, lägger tillbaka de ihopsydda blocken  och du ser nu att tygerna  stämmer.
 
Här kan du pressa dina tyger som de faller sig för de sömmar du just sytt  möts inte vid nästa sömnad.
 men är ni som jag så pressar ni allt åt samma håll så ni får en fin baksida också!!
 
 
Fortsätt på rad 2 och sy ihop: 2st kant tyger+ ett pussel tyg.Sedan kommer det ett kant tyg och 3 st pussel tyger på vänster sida  och dessa syr du ihop som en fourpatch och fortsätter sy  raden ut.Avslutar på "höger""sida med kant tyger och ett pusseltyg.Bild 2.
 
När du syr ihop dina fourpatch är det viktigt att mitten på dem stämmer,,det är denna söm som man sedan ser väl på quilten och är mittpunkten när vi senare skall skära till pusslet!!!!
Var uppmärksam vid sömnaden av kanterna så ni hela tiden får med sömnsmånen till den ensamma fyrkanten.Här skall vi senare  skära av kanten och behöver då sömsmån till avslutningskanten.
 
 

 (Högst upp på min quilt!)
 
 
(Längst ner på min quilt!!))
 
Fortsätt att sy ihop dina  rader på samma sätt..........börja med kanten på vänster sida  med de 3 fyrkanterna ,,sedan fyra och fyra (i mitten  är alla tygerna olika ,ett från varje pussel !!!) avsluta till höger med de tre sista bitarna.
 
 
 
 
Nu är snart din quilt " ihop sydd" med första steget och imorgon skall vi börja skära ut de Japanska pusselbitarna...((.Kolla så du har ett bra skärblad i din skärkniv!!))
 
Ett mycket smart sätt ...tycker jag ....roligt och enkelt och går faktiskt fort också,,när man vet hur man gör.....för visst ser det detta mönster svårt ut egentligen.
 
 
Ha en bra sy dag och en bra start på våran gemensamma  sy vecka!!Bambikramar