Summa sidvisningar

söndag 23 november 2014

Chenille.....

syr jag lite då och då och detta hände också igår em..
Jag hade ett tyg som låg och frestade och med tanke på några färgglada kuddar som jag sytt tidigare så kunde kanske  detta tyg passa ihop med dem?

 
 

Att sy chenille är roligt tycker jag och denna teknik  tar ju lite på tygförrådet också.
Jag har använt 6 lager tyg ink. framsidan (40x40cm) är dessa tyger som jag har  lagt på varandra och valt ut det första längst underst som det "finaste" efter fjärilstyget som är överst .Resten kan vara "skrottyger"".
Varför??
Jo det understa tyget syns mest sedan man skurit upp  och tvättat eller borstat upp denna teknik.
Sedan ligger tyglagret med framsidan upp på tygerna  tillsammans och en nål fastsatt i varje hörn är att föredra så "högen" ligger stilla.Sedan  har jag ritat raka linjer från hörn till hörn på mitten och utgått med mina linjer därifrån och fortsatt ritat raka linjer med en halv inch emellan på hela stycket.(Måttet här kan du själv avgöra från arbete till arbete!!)
                 Därefter syr jag igenom alla 6 tyger på de linjerna jag ritat med en raksöm något längre än vanligt och fäster bra i början och slutet på varje söm....Stygnen lite längre så att det  inte  rynkar eller drar sig med tanke på alla tyglagren.Ibland kan en övermatare vara bra att sy med!!

Nu kommer jag till det verkliga jobbet....en vass sax........och så klipper jag upp 5 av lagren emellan de sömmar du sytt!!!!
INTE DET UNDERSTA LAGRET!!! Som är baksida och SKALL vara helt!Så här MÅSTE du se upp vid början på varje klipp!!!!!
Det finns givet knivar speciella för denna teknik och de brukar då gå med en skena underst så man inte klipper det understa= bakssidan på arbetet.

Nu har vi kommit dit jag är på denna kudde..men jag har också satt på en kant på mitt arbete.Vidare skall givet min kudde idag få en baksida och så är ju den också klar.

Därefter skall den tvättas och då fransas upp lite och  ibland behövs den borsta upp lite också.
Detta är bara grunden till denna sömnad..........


 
 
 
Här är en gammal bild där jag också börjat sy mönstret chenille och bakstycket också är kvadrater och av flanell och sedan ihop sytt med baksidorna som ligger mot varandra och man syr då sömmen på framsidan alltså bakvänt med en lite bredare sömsmån!!Här blir sömmarna det rufsiga !! 
 
 
Vidare en mys quilt som jag sydde för ett antal år sedan och där jag applicerat på hjärtan på varje block  tyglagren är också 6st och ihopsydda som ovan.
 
 
Detta var mitt lilla tips idag och vill du testa gör då ett par grytlappar först och du upptäcker hur bra dessa blir delas att ha själv men också en fin julklapp.Här kan du ju också alltså grytlappen applicera ett fint motiv innan du ritar och klipper upp dem!!

Vill du ha fler uppslag så gå gärna in och kolla denna länken   https://www.google.se/search?q=chenille+patchwork+pattern&hl=sv&rlz=1T4GUEA_svSE546SE546&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=aJtxVJqdKMGGywOyuoDIAQ&ved=0CDoQsAQ&biw=1920&bih=901


Oj då denna länken  var lång men annars söker ni på Chenille och bilder/patchwork  sedan tror jag ni är fast med eller i dagen sömnad!!

Visa gärna upp dagens testsömnad i morgon ....på Visa och Berätta måndag.

Kram på ER säger Bambi!!