Summa sidvisningar

tisdag 25 juni 2013

Hur går det???

...med eran sömnad????


Idag så gäller det mallen till det Japanska pusslet!! och skära till/ut  pusselbitarna....


Bild 1
 
 
Börja med att ta bort papperet på undersidan!!

En vass (kanske nytt blad..) skärkniv och så håll ordning på VÄNSTER left,.. höger right,..upp  top,,, ner bottom på mallen .du ska ha alltid rätsidan upp på mallen när du skär.Du ser linjerna på mallen ,dessa skall ligga utefter dina sömmar du sytt,och mitten skall då vara mitten på dina pusselbitar.
Tror du börjar förstå nu när du ser mallen hur vi ska skära ut våra pusselbitar smart va??

Bild 2
 
Vi börjar skära högst upp i det Vänstra hörnet,,precis som vi sydde  ihop  blocken igår och som de  nu ligger på ditt golv eller designvägg.

På den vänstra sidan högst upp"fattas" en fyrkant,,Bild 2,,som på mallen skall vara vänster..och så blir det hela den vänstar sidan på quilten tills du kommer till hörnan,,då "fattas" bottom ner på mallen.På den  högra sidan "fattas" fyrkanten top,upp!! titta på bilden nedan. bild 3 och så gör det ända ut till hörnan,Sedan fattas right höger fyrkant.Bild 4
Detta var kanterna!!

Bild 3
 
 
Bild 4
 


Lägg gärna din mall på kanterna efter min berättelse  när du har dem liggande på golvet eller designväggen  och innan du tar upp/ner dem på skärmattan och kolla att du har grepp om hur du använder mallen.
Det är så logiskt ,,för vänster är hela tiden upp....


Bild 5
 
 
När du sedan skall skära till de fyra pusselbitarna så är det egentligen inga problem ,,nu finns alla fyra tygerna (ett tyg från varje pussel!!) ihop sydda och passar till mallen .

Litet tips  ..... när du tar upp detta block till skärbordet  ta då den vänstra fyrkanten (som bilden ovan visar) med fingrarna och lägg mallen omg på fyrkanten med vänster left ((det finns ett hål på de vänstra vinkelen i mallen och är därför lätt att ha koll på!!)som jag visar här ovan.Varför? Jo det kan vara lätt att vända på dem i farten  och då blir ju vinklarna fel och det går inte att få ihop din quilt!!
(Känner du dig osäker så ta en märkpenna och markera din vänstra pusselbit på fyrkanten,,så blir det absolut inga problem medan du har dem på desinväggen eller golvet!!)

När du nu skall skära till ditt Japanska pussel lägger du mitten på mallen mitt på dina fyrkanter,se bild 5, ovan.Det var ju viktigt när du sydde ihop dina fyrkanter skrev jag igår att mitten stämde och nu har du svaret.
Likadant är det med  kanterna att det finns med sömsmån på dem se bilderna 2,3 och 4 på dem ovan., och då att tyget räcker till sömsmånen där.

Nu är det dags att SKÄRA och jag går uppifrån rad efter rad från vänster till höger.Mallen placeras på mitten av fyrkanterna och det är bara att skära ut ditt pussel.Sömsmånen är inräknad.
Lägg tillbaka de skurna pusselbitarna direkt på sin plats så du inte blandar ihop dem,enklast så.


 

Bild 6
 
Så här ser då min färdigskurna quilt ut .(Högst upp på höger sida på bilden är där jag börjde!!))Hur blev din quilt nu då ,,har  jag  varit otydlig i min beskrivning??


Här har jag har gått vidare ett steg och sytt ihop de nyskurna fyrkanterna  uppifrån och ned rad efter rad.Bild 6 Sista steget är att sy ihop dina rader och din första Japanska pussel quilt har nu sett världen.Se bild nedan Och här skall då sömmarna i ditt pussel passa med varandra,,så tänk på när du pressar en rad upp och en rad ner....men det vet ni ju......

 
 
Imorgon får ni de sista tipsen av mig!!
 
LYCKA TILL!!
 
 
Idag så länkar jag också http://www.quiltstory.blogspot.se
http://www.conniekresin.com det är ju tisdag!!
 
 
Trevlig tisdag till er !!Bambikramar
 

8 kommentarer:

Deb@asimplelifequilts sa...

I love your blocks - what a neat effect! Such pretty fabrics too.

Dee sa...

This is so much fun! Such a cool block! You have chosen great colors for this!

Käranån sa...

Oj så fint mönster och vilken bra beskrivning du gör! Det där blir riktig snyggt när det är klart!!

Lisbeth sa...

Det var en tydlig och väldigt bra beskrivning du gjort. Det gäller att tänka till när man ska skära ut rutorna och ha linjalen åt samma håll hela tiden. Nu ska jag skära ut de sista rutorna. Skulle du kunna maila hela beskrivningen till mig, även det som kommer i morgon? Jag har försökt att skriva ut men det går inte. Tack på förhand.

Dollandesign sa...

Ja, då har jag fått kvällens "dos" av det Japanska pusslet. Jag tycker att det är jätteroligt och jag är glad att Du fick mig att äntligen använda mitt mönster med linjal!

Dollandesign

Maja sa...

Du inledde mig i frestelse och jag klarade inte av att stå emot!
Jag har inte skurit eller sytt något Puzzel idag, men en riktigt härlig kudde blev det- av dina tyger!
Kram//Maja

JaneGardner sa...

Det här verkar skoj. Och snyggt blir det också
Kramar

Connie sa...

What neat blocks, I have never seen this template before! Thanks for sharing.
Freemotion by the River Linky Party Tuesday